Voorbeeld Oliebollenquiz
(uit het jaar 2013)

Voorbeeld Oliebollenquiz

Fotoronde

Antwoorden fotoronde

 1. Hugo Chávez (de Venezolaanse president overleed op 5 maart 2013, waarmee een einde kwam aan zijn 14 jaar durende presidentschap)
 2. Miley Cyrus (de zangeres kwam in opspraak tijdens de VMA 2013 toen zij (volgens velen) te hevig begon te ‘twerken’ met zanger Robin Thicke. Het kwam haar op veel kritiek en gratis reclame te staan)
 3. Andy Murray (op Wimbledon 2013 wist hij als thuisfavoriet zijn tweede en felst begeerde Grandslamfinale te winnen, met een zege in drie sets op de regerend nummer 1 van de wereld Novak Djokovic: 6-4, 7-5 en 6-4. Voor de Britten was dat een historische sportgebeurtenis, omdat de laatste mannelijke Britse winnaar van het toernooi van de All England Club, Fred Perry, dat in 1936 werd, 77 jaren eerder)
 4. Olli (de populariteit van de mascotte van Diergaarde Blijdorp steeg in 2013 naar grote hoogtes. Er lagen zelfs mensen een nacht in de rij om zo’n felbegeerde pop te kunnen bemachtigen)
 5. Kees Tol (hij won in 2013 het programma ‘Wie is de Mol?’, dat dit jaar ook (na vele jaren naast de pot te hebben gepist) de Televizierring wist te winnen)
 6. Malala Yousafzai (de Pakistaanse kinderrechtenactiviste stond dit jaar op de cover van ‘Time Magazine’ als één van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. Zij werd tevens genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en was te gast in ‘Nova College Tour’)
 7. Edward Snowden (een voormalig medewerker van de CIA, die daarna als systeembeheerder via het bedrijf Booz Allen Hamilton voor de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA werkte. Snowden lekte in juni 2013 informatie over een reeks van spionageactiviteiten door het NSA op internet, die door de kranten ‘The Washington Post’ en ‘The Guardian’ werd gepubliceerd. Thans heeft hij politiek asiel in Rusland)
 8. (Gestion) Bonfire (het paard waar Anky van Grunsven veel dressuurprijzen mee won. Bonfire overleed op 28 oktober)
 9. Pieter Derks (de cabaretier won dit jaar het programma ‘De Slimste Mens’. In de finale versloeg hij Hanna Bervoets en Charly Luske)
 10. Annechien Steenhuizen (op 13 mei 2013 presenteerde zij voor de eerste keer het achtuurjournaal van de NOS, waarvan zij, na het vertrek van Sacha de Boer, een van de twee vaste presentatoren is)

Vragenronde

1. In april verscheen het nummer 'Get Lucky' van Daft Punk. Het werd gelijk de tot dan meest binnen een dag aangevraagde song aller tijden op Spotify. Wie verzorgde de stem bij dit nummer? Voor- en achternaam graag.

Pharrell Williams (aan het nummer werkte ook gitarist Nile Rodgers (van Chic) mee)

2. Welke Nederlands oud-Tweede Kamerlid is sinds april 2013 voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten? Een opvallende keuze, gezien haar naam. Voor- en achternaam graag.

Sabine Uitslag (zij keerde na de verkiezingen van 2012 niet terug in de Tweede Kamer)

3. Op 8 november werden de Filipijnen getroffen door een tyfoon. Deze natuurramp had duizenden doden tot gevolg. Hoe heette deze tyfoon?

Haiyan (in de Filipijnen bekend als Tyfoon Yolanda) (volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn meer dan 11,3 miljoen inwoners van de Filipijnen getroffen door de ramp en zijn ongeveer 673.000 mensen dakloos geworden)

4. Hoe heet het plein in Istanboel dat in mei en juni 2013 het toneel was van hevige protesten tegen het vermeende autoritair beleid van premier Erdoğan?

Taksimplein (een plein gelegen in de wijk Taksim, in het Europese gedeelte van Istanboel, Turkije. Veel grote en bekende straten met winkels, restaurants, hotels, cafés, disco’s, bioscopen etc. monden uit in het Taksimplein)

5. Na een sluiting van bijna 10 jaar was op 13 april de feestelijke heropening. Waarvan?

Het Rijksmuseum (de bedoeling was dat de verbouwing in totaal zo’n 4,5 jaar moeten duren. Het werden er dus 10. De opening was één van de laatste officiële handelingen van Koningin Beatrix)

6. In mei 2013 raakte Nederland in de ban van de twee verdwenen broertjes. Na een wekenlange zoektocht werden de lichamen van de broertjes gevonden in Cothen. Hoe heetten de twee broertjes?

Ruben en Julian (de twee werden om het leven gebracht door hun vader. De moeder van de broers bedankte in juni alle Nederlanders voor hun inspanningen en reacties naar aanleiding van de vermissing en het overlijden van Ruben en Julian) (u moet beide namen correct hebben voor een punt)

7. Op 22 juli werd de zoon van William en Kate geboren. Wat is zijn naam?

George (hij is het eerste kind van de Britse prins William en Catherine Middleton. Hij is de derde in lijn voor de Britse troonopvolging)

8. Welk land binnen heeft EU sinds 21 juli twee koningen en drie koninginnen?

België (op die dag werd Filip Koning der Belgen. Zijn echtgenote Mathilde werd op die manier direct Koningin. Zijn vader, Albert, trad op die dag af, maar in België is Koning een titel voor het leven. Zijn echtgenote Paola bleef op die wijze dus Koningin. De broer van Albert, Koning Boudewijn, overleed in 1993, maar zijn echtgenote Fabiola leeft ook nog altijd. Daarmee is zij de derde Koningin die België telt)

9. Wie zijn de vier juryleden die in september aan het nieuwe seizoen van 'The Voice of Holland' begonnen? Voor- en achternamen graag.

Marco Borsato / Trijntje Oosterhuis / Ali B / Ilse DeLange (u moet ze alle vier correct hebben voor een punt)

10. Op 13 maart leerde de wereld Jorge Mario Bergoglio kennen. Onder welke naam staat deze Argentijn beter bekend?

Paus Franciscus I (de Argentijnse Jezuïet was, tot veler verrassing, de gelukkige opvolger van Paus Benedictus XVI, die in februari bekend maakte te gaan stoppen met het pausschap)

Muziekronde

Antwoorden muziekronde

 1. Anouk – Birds (met dit nummer werd Anouk op 18 mei 8e tijdens het Eurovisiesongfestival)
 2. Lou Reed – Perfect Day (op 27 oktober overleed Lou Reed. Dit nummer en het bekende ‘Walk on the wild side’ zijn zijn grootste hits)
 3. Ylvis – What does the fox say (Ylvis is een Noorse komisch duo bestaande uit de broers Bård Ylvisåker en Vegard Ylvisåker, met dit nummer hadden zij een gigantische YouTube-hit)
 4. Kris Kross – Jump (op 1 mei overleed Mac Daddy in zijn woning in Atlanta, waarschijnlijk aan de gevolgen van een overdosis)
 5. Robin Thicke, T.I. & Pharrell – Blurred Lines (de hit van 2013 stond maar liefst 29 weken in de top 40, waarvan 11 weken op nummer 1)
 6. Herman Emmink – Tulpen uit Amsterdam (op 25 maart overleed de Nederlandse zanger en presentator. Hij werd vooral beroemd door zijn vertolking van dit wereldwijd bekende lied uit 1957)
 7. Stromae – Papaoutai (deze zomerhit van de Belg kwam tot plaats 2 in de Nederlandse top 40)
 8. The Doors – Riders on the storm (op 20 mei overleed Ray Mazarek, de mede-oprichter en toetsenist van ‘The Doors’. Dit riedeltje is waarschijnlijk zijn bekendste ooit)
 9. Diverse artiesten – Koningslied (zelden bracht een slecht nummer zoveel teweeg. Het werd een nationale discussie die tot op het hoogste niveau werd gevoerd. Het nummer werd op 19 april 2013 uitgebracht op initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging)
 10. JJ Cale – Cocaine (de Amerikaanse singer-songwriter en gitarist die door velen wordt gezien als één van de grootste muzikanten uit de 20e eeuw overleed op 26 juni)

Fotovragen ronde

Antwoorden fotoronde

 1. Doris (deze Nederlandse comedy, die in september startte bij Net 5, vertelt het verhaal van Doris Dorenbos (Tjitske Reidinga), een charmante en ietwat onhandige 39-jarige vrouw die na een scheiding samen met haar twee schoolgaande kinderen een nieuw leven start
 2. Even wuiven (nadat Beatrix de nieuwe koning aan het volk voorstelde zei Beatrix, hoorbaar voor de microfoon,: ‘Even wuiven met z’n allen’)
 3. Een bitstrip (uit het niets doemden ze medio november op. Het werd een ware rage op social media, waarmee iedereen zijn eigen stripverhaaltje kon maken)
 4. Fyra (de merknaam voor de treindienst op de lijn HSL-Zuid tussen Amsterdam en Breda. Het werd een regelrecht fiasco dat vele, vele, vele miljoenen kostte)
 5. Harlem Shake (het internetfenomeen ‘Harlem Shake’ verkreeg zijn populariteit in februari 2013. Normaal gesproken begint iedere video met een persoon (vaak gemaskerd of gehelmd) die gedurende 15 seconden in zijn eentje danst op het liedje, omringd door andere mensen die zich niet bewust zijn van zijn activiteit. Wanneer de bas daalt, gaat de video in een snelle overgang naar alle mensen die staan te dansen en vaak dragen zij heel weinig of rare kleding en maken ze allerhande rare bewegingen)
 6. Boston (u ziet hier de bomaanslag tijdens de marathon die op 15 april in deze stad werd gelopen)
 7. Turbo (hij is de hoofdfiguur uit de gelijknamige Amerikaanse 3D-animatiefilm geregisseerd door David Soren, geproduceerd door DreamWorks Animation)
 8. Diane (in januari werd duidelijk dat het anticonceptiemiddel wellicht gevaarlijker is dan tot op heden werd aangenomen. De Franse regering aarzelde niet en nam het in januari direct uit de handel. Een opvallend besluit, want sinds 1987 zou het gaan om 4 doden. Aanzienlijk minder dan het aantal slachtoffers van sigaretten die gewoon verkocht mogen blijven worden)
 9. Rafael van der Vaart (2013 begon met een knal. Sylie en Rafael gingen uit elkaar. Lang treurde ‘Raffa’ niet. Hij vond een nieuwe liefde in Sabia Engizek, de ex-vrouw van Khalid Boularouz)
 10. B) Theo Bos A) Margaret Thatcher D) James Gandolfini C) Johannes van Dam (zij overleden respectievelijk op: 28 februari, 8 april, 19 juni en 18 september. Stiekem hopen we dat Gandolfini in een soort van ‘witness protection program’ zit…)

Audioronde

Antwoorden audioronde

 1. Shutdown (in de eerste twee weken van oktober lag de Amerikaanse overheid plat. Uiteindelijk kwamen de Republiekeinen als verliezer uit de bus)
 2. Wembley (deze ‘all-German-final’ werd gespeeld op het heilige gras van Wembley. Robben voelde zich na afloop een bevrijd man en zei: ‘Eindelijk ben ik van dat ‘loser-stempel’ af’)
 3. Lorde – Royals / Katy Perry – Roar (½ pnt per correcte artiest en ½ pnt per correcte titel)
 4. Schaliegas (de mogelijke boring naar schaliegas (schalie is een sedimentair gesteente dat bestaat uit geharde, geconsolideerde klei) zorgde op vele plekken in Nederland (zoals in het Brabantse Boxtel) voor grote onrust)
 5. Daniel Day Lewis (hij won dit jaar de Oscar voor ‘Beste Acteur’ voor zijn rol van Abe Lincoln in de film ‘Lincoln’)
 6. April (op 22 april werd Bram Moszkowicz levenslang geroyeerd door de tuchtraad)
 7. Beachvolleybal (beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen veroverden op 7 juli in het Poolse Stare Jablonki de wereldtitel door met 21-18, 21-16 te winnen van de Brazilianen Ricardo en Alvaro)
 8. Een (tamme) duif (Kuikentje Piep (Il Pulcino Pio) veroverde in februari de Nederlandse hitlijsten)
 9. Toine van Peperstraten (hij nam op 25 juli op emotionele wijze afscheid van Studio Sport)
 10. Waar (Poetin en zijn vrouw maakten hun scheiding bekend in mei 2013)